Wat is een voedingsschema en hoe kan Grib je daarbij helpen?

Waarom een voedingsschema?

Een gepersonaliseerd voedingsschema kan jouw leden helpen om hun doelen te bereiken. Het voedingsschema in Grib wordt op maat gemaakt naar de voorkeuren en het doel van een lid. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, aankomen, of op gewicht blijven en gezond eten. Het voedingsschema in Grib wordt door AI automatisch gegenereerd om het snel en efficiënt te maken voor personal trainers. 


Het opstellen van een voedingsschema

Om een voedingsschema van een lid in het systeem van Grib op te stellen is het belangrijk dat je een goed beeld hebt van wat het doel van het lid is. Dit kan je doen door middel van een intake. In de intake verzamel je als personal trainer / coach de persoonlijke informatie en voorkeuren van het lid zoals: 

Eetvoorkeuren (bijvoorbeeld vegan, vegetarisch, allergieën, niet eten van bepaalde producten etc.) 

Geslacht

Lengte

Huidige gewicht 

Activiteitsniveau


Met deze informatie kan je namelijk berekenen hoeveel calorieën het lid per dag binnen zou moeten krijgen om het doel te kunnen behalen. Op basis daarvan kan een concept voedingsschema gemaakt worden dat vervolgens wat aangepast kan worden. 

Waar moet je op letten tijdens het maken van het voedingsschema voor jouw leden?

Het is belangrijk dat het voedingsschema praktisch en realistisch is. Bijvoorbeeld met makkelijke recepten en bekende ingrediënten. Het lid moet dit voedingsschema namelijk voor een langere periode vol blijven houden. 

Daarnaast is het van belang dat het voedingsschema gepersonaliseerd is. Zo is het makkelijker voor het lid om zijn/haar doel te bereiken. 

Verschillende soorten voedingsschema’s in Grib

Voor elk doel ziet het voedingsschema er anders uit. Een dag uit een voedingsschema voor iemand die wilt afvallen kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 


Ontbijt: Griekse yoghurt met granola en bessen

Lunch: kip caesar salade

Avondeten: zalm met quinoa en gestoomde groente

Tussendoor: notenmix en een eiwitshake

Aan de slag! 

Zodra het schema klaar is, kan het lid beginnen met het volgen van het voedingsschema. Het lid kan in de Grib app per dag zien welke maaltijden er op het voedingsschema staan. Bij elke maaltijd staat ook de bereidingswijze èn kan er een boodschappenlijst gegenereerd worden voor de benodigde ingrediënten. Zo wordt het nog net wat makkelijker gemaakt voor jouw leden! 

Evaluaties

Zodra een lid eenmaal is begonnen met het voedingsschema, is het belangrijk om als personal trainer/coach in contact te blijven met het lid. Zo krijgt het lid het gevoel dat hij/zij echt persoonlijk geholpen wordt en kan zo’n evaluatiegesprek motiverend werken. Plan eens in de zoveel tijd een evaluatiegesprek in waarbij je bespreekt hoe het tot dan toe gaat, of het lid ergens tegenaan loopt en om te kijken of het lid dichter bij zijn/haar doel is gekomen. 

Veel gestelde vragen

Kan een lid afwijken van het voedingsschema?

Ja, een lid kan afwijken van het voedingsschema, maar het is belangrijk om dit met mate en bewust te doen. Het succes van een voedingsschema hangt af van consistentie en toewijding, maar flexibiliteit is essentieel voor duurzaamheid op de lange termijn. Aanpassingen moeten worden gemaakt op basis van individuele behoeften, voorkeuren, en eventuele voedingsadviezen van een professional. Het is raadzaam om grote wijzigingen te bespreken met een diëtist of voedingsdeskundige om de voedingsbalans te behouden en doelstellingen te blijven realiseren.

Is het ook mogelijk om het voedingsschema vegan, vegetarisch, of afgestemd op bepaalde allergieën etc. te maken?

Dat is mogelijk omdat het een persoonlijk voedingsschema wordt, dus er kan rekening gehouden worden met de eetwensen en de levensstijl van het lid. 

Voor hoeveel weken/maanden is het voedingsschema? 

De duur van een voedingsschema kan variëren afhankelijk van de doelstellingen, individuele behoeften en de aanpasbaarheid van de persoon aan het schema. Over het algemeen worden voedingsschema's opgesteld voor periodes van 4 tot 12 weken. Dit biedt voldoende tijd om resultaten te observeren en aanpassingen te maken indien nodig. 

Terug naar het overzicht